Ziua Internațională a Romilor sărbătorită la Cluj


Consiliul Județean Cluj, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Octavian Goga“ Cluj și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Asociația Doctorilor și Doctoranzilor Romi și Asociația Ortodoxă Social-Misionar-Culturală pentru Romi -Sf. Moise Arapul organizează, în perioada 8-14 aprilie 2024, o serie de manifestări dedicate celebrării zilei de 8 aprilie – Ziua Internațională a Romilor.

Astfel, la fel ca în anii precedenți, în holul Bibliotecii Judeţeane „Octavian Goga”- Calea Dorobanţilor nr. 104, Cluj, vor fi expuse o serie de cărți și fotografii cu privire la romi, respectiv o serie de materiale informative despre originea romilor, prima atestare pe teritoriul românesc, noțiuni generale cu privire la romi în diverse perioade istorice precum cel de-al Doilea Război Mondial (Holocaust), comunism, perioada post-comunistă, noțiuni generale cu privire la limba romani, meșteșugurile practicate de romi și, într-un final, o serie de materiale cu privire la însemnătatea zilei de 8 aprilie, Ziua Internațională a Romilor.

Expoziția va putea fi vizitată până în data de 14 aprilie 2024.

Totodată, prin intermediul aceleiași prestigioase instituții culturale, respectiv BibliotecaRadio online, va fi facilitată înregistrarea a trei materiale audio ce vor aborda teme precum specificul zilei romilor, identitatea etnică a romilor-trecut și prezent, respectiv aportul fanfarelor romilor din Moldova la valorificarea patrimoniului cultural.